Goei Leven
Geslaagd Pluk & Oogstfeest op Kasteel Tongelaar

Geslaagd Pluk & Oogstfeest op Kasteel Tongelaar

De samenwerking van Ontdek Mill, Brabants Landschap en Ingeborg Vriends voor Smaakmakers Mill pakte uit in een professioneel opgezet festival met een hele grote Smaakmarkt, excursies, lezingen, muziek, live cooking, dieren en kinderactiviteiten.

Trots overheerst

“En het waren echt een heleboel mensen”, lacht Ad Berends, voorzitter van Ontdek Mill. “Vorig jaar bezochten tussen de 4 en 5000 bezoekers het Pluk & Oogstfeest. Dit jaar waren dat er rond de 7000. Waarvan bijna 4000 met de fiets. “Trots overheerst!” vertelt Ad, “Trots op al die top-mensen die dit feest mogelijk maakten. De samenwerking met Brabants Landschap en Smaakmakers en alle hulp en steun die we van onze gemeente en verenigingen kregen is grandioos.”

Uniek evenement

In het Pluk & Oogstfeest komen ‘natuur’ en ‘food’ samen in één event. Daarmee is het een uniek festival dat je eerder niet tegenkwam. Alle deelnemers aan de Smaakmarkt, dit jaar de grootste van Zuid-Nederland, zijn persoonlijk uitgezocht door marktmeester Gerrit van der Burgt. Zoveel mogelijk uit de regio en alleen maar food- of natuurgericht.
Ingeborg Vriends: "Wij zijn niet de zoveelste Country Fair maar bieden kleine ondernemers, gepassioneerde telers en culinaire makers uit het Land van Cuijk een podium. Door samen te werken met Een Goei Leven, het Smaakcentrum, ROC de Leijgraaf en ZLTO ontstaan nieuwe initiatieven en verbindingen. Deze regio heeft zoveel moois in huis, dat willen we laten zien! Tegelijkertijd zijn we gewoon lekker Mills en Brabants, en daar zijn we ook trots op.”

Goei leven Weide

Veel ondernemers lieten in de Goei Leven Weide zien hoe zij bijdragen aan een Goei Leven in het Land van Cuijk. Op het podium vertelden boeren van de ZLTO gepassioneerd over hun bedrijf en boeren anno nu. Legpluimveehouder Hugo Bens nam ‘Buurten met de Boer’ wel heel letterlijk en ging met zijn microfoon tussen het publiek zitten voor een goed gesprek. Studenten van ROC de Leijgraaf werkten samen met de telers en boeren uit het Kookboek Goei Gerei dat zijn presentatie op het Pluk & Oogstfeest had. Een kookboek dat het eerlijke verhaal achter de boeren en producten uit het Land van Cuijk laat zien.

Brabantse gastvrijheid

Die Brabantse gastvrijheid heeft bezoekers tot ver buiten Brabant naar Mill getrokken dit zonnige weekeinde. Allemaal even enthousiast. “Het regent hier complimentjes,” vertelt Ad; “voor de sfeer, de gastvrijheid, professionaliteit en aankleding. Verkeer en parkeer door handbalvereniging MHV was top, zelfs in de piek vonden de gasten dat het hartstikke soepeltjes ging. Alle kinderen waren blij en kwamen bijna tijd te kort, zoveel leuks was er te doen. Wij zijn alle vrijwilligers en iedereen die meegewerkt heeft aan deze dag heel erg dankbaar voor alle hulp, steun en enthousiasme. Wij kijken terug op een succesvolle dag met alleen maar blije mensen.”

Klik hier voor de aftermovie van het Pluk en Oogstfeest 2018.