Goei Leven
de Nacht van een Goei Leven

de Nacht van een Goei Leven

de Nacht van een Goei Leven verbindt Land van Cuijk

Zaterdag 23 juni 2018 werden er op 12 bijzondere plekken in het Land van Cuijk unieke evenementen georganiseerd. Met als doel: Land van Cuijk op de kaart zetten als een prachtige regio waar je kunt genieten van heerlijk en eerlijk eten, een groene omgeving en eersteklas plekken. En om mensen door het Land van Cuijk te verbinden met elkaar en met de ondernemers. De reacties waren overal positief. “Dit smaakt naar meer”, was een veel gehoorde reactie.

Lichtspektakel in Mill: ode aan het dorp
In Mill genoten ruim duizend mensen van een bijzonder licht en muziek spektakel, georganiseerd door Ontdek Mill. Op de kerk werden de iconen van Mill op prachtige wijze gepresenteerd. Maker Ingeborg Vriends: “We zetten Mill letterlijk en figuurlijk in het licht. In 12 projecties vertellen we het verhaal van de gemeente Mill; historische gebouwen, wereldkampioenen, markante inwoners, natuur, het komt allemaal voorbij.” Voor velen was het een feest van herkenning. Daarvoor konden mensen genieten van het concert in de kerk, een laser-licht-show en van lokale lekkernijen in de Foodstreet. Een aantal gelukkige bezoekers kon genieten van een VIP arrangement in de kerktoren. Daar kregen ze het winnende gerechtje van de recepten-wedstrijd op culinaire wijze bereid door chefkok Jeroen van den Heuvel en Martien Bos, konden ze de toren beklimmen en genieten van een intiem live concert door klein-kunstenaars Myrthe Cecyle en Leontain van Lieshout.

Dineren op de pontveren
Op de drie pontveren op de Maas genoten bezoekers van een heerlijk diner. Lokale ondernemers hadden de pontveren omgebouwd tot heuse pop up restaurants. Het pontveer in Sambeek had de trossen losgegooid en is een stukje gaan varen. Ondertussen genoten de mensen van een heerlijke bbq proeverij van Taste of Smoke. In Cuijk verzorgde vega kok Malthie Lalbahadoersing een smakelijk veganistisch menu. En op het veer van Vierlingsbeek konden de mensen genieten van een 6 gangen diner van restaurant de Vier Linden terwijl het veer op en neer bleef varen. “Een bijzondere ervaring, waardoor het nog specialer wordt, ” aldus een bezoeker.

Vanuit een bootje film kijken
Dobberend op de Kraaijenbergse Plassen met een muziekje op de achtergrond de zon onder zien gaan en daarna meezingen met de filmklassieker Grease. “Het was een feestje.” vertelde een bezoeker van de eerste Drijf-In bioscoop op Kraaijenbergse Plassen.  Zo’n 200 mensen hebben vanaf hun boot of de kant van dit unieke evenement genoten. “Ik hoop dat het nog een keer wordt georganiseerd, want deze prachtige omgeving en toffe sfeer kunnen we met veel meer mensen delen,” vertelde een enthousiaste bezoeker vanaf een boot.

Proeven van de historie in Grave
In Grave proefden de mensen letterlijk en figuurlijk van de historie. Een oerkok kookte in de monumentale Hampoort op open vuur gerechten als boeren tomatensoep met kippenmagen, Neckstuck van eenen Zwijn van het spit, Potagie en een kweeperentaart bereid in Gietijzeren pannen. Om na een wandeling door schemerig Grave met de Nachtwacht nog te genieten van een afzakkertje in de Gildekamer. “De muziek van de troubadour maakte de sfeer compleet.“

Oog in oog met de natuur
Liefhebbers van natuur en wandelen konden hun hart ophalen. In de Overloonse Duinen nam Peter Philipsen op drie verschillende tijden bezoekers mee op pad. “Tijdens iedere wandeling hebben we reeën met kalfjes en damherten gezien.
In de Staatsbossen van Sint Anthonis hebben 21 gevorderde wandelaars van licht naar licht gewandeld onder begeleiding van boswachter Frank Kalleveen. “’s Nachts werden we overvallen door de regen en dit gaf een indrukwekkende nevel over de heide. Fantastisch om te zien”, vertelde een van de wandelaars.

Lekker eten, muziek & verhalen bij bijzondere bedrijven
Ook hebben een aantal bijzondere bedrijven hun deuren tijdens de Nacht van een Goei Leven open gezet en hun bezoekers op een speciaal programma getrakteerd. Overdag konden de mensen bij Doe-boerderij An ’t Hoag genieten van lokale producten en kunst op deze prachtige boerderij. ’s Avonds was het genieten van live muziek. Bij kalverhouderij Peters Farm in Sambeek kregen geïnteresseerden een rondleiding van Thieu Derks. Iets heel anders was de Belevenis Reis Duits Lijntje bij Huistheater de Steenakker in Haps. Bezoekers proefde met al hun zintuigen van deze bijzondere plek aan de oude spoorlijn tussen Londen en Sint Petersburg. Bij De Zoete Geest in Linden werden de gasten verwend met eten van en bij het kampvuur met een fenomenaal uitzicht op de Kraaijenbergse Plassen. En op het terras onder de molen van het Molenhuys in Rijkevoort werden de gasten getrakteerd op live-cooking en live music uit het Land van Cuijk.

Een Goei Leven
De Nacht van een Goei Leven komt voort uit de beweging Een Goei Leven. Op gang gebracht door enthousiaste ondernemers, door organisaties als ZLTO en het Regionaal Bureau voor Toerisme en door onderwijsinstellingen als ROC de Leigraaf. Ze werken samen om ervoor te zorgen dat al het moois wat deze regio te bieden behouden blijft én meer bekendheid krijgt. De Nacht van een Goei Leven is een van de activiteiten die onder de noemer Een Goei Leven en als onderdeel van het Brabantse themajaar We Are Food wordt georganiseerd.